Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2023.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2023. június 27 és július 2 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulásról, és a költségekről itt olvashat részleteket.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Meghallgatni másokat

Csak akkor érthetünk meg másokat, ha képesek vagyunk igazán meghallgatni őket. Amikor mély együttérzéssel tudunk hallgatni másokat, akkor értjük meg fájdalmukat és nehézségeiket. Valakit mélyen meghallgatni a meditáció egy formája. Tudatára ébredünk légzésünknek, követjük azt, gyakoroljuk az összpontosítást, olyan dolgokról szerzünk tudomást a másik emberre vonatkozóan, melyekről semmit sem tudtunk korábban. Amikor a mély hallgatást gyakoroljuk, akkor abban segítjük embertársunkat, hogy megszabaduljon azoktól a téves képzeteitől, amelyek szenvedésének okozói. Helyreállíthatjuk a harmóniát társkapcsolatunkban, barátainkkal, családunkban, közösségünkben, nemzetünkön belül és a nemzetek között egyaránt. Ennek ekkora ereje van.

Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California.

Haiku 2021.01.15

Keze tele van
kagylókkal – nézd, mily szépek!
hívja barátját.

Maszaoka Siki (1867-1902)
(ford.: Horváth Ödön)