Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2024.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2024. június 25 és június 30 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Ebben az évben kicsit rendhagyó elvonulást szervezünk. Plum Village-ben már hagyománya van az olyan elvonulásoknak, amelyeken gyerekek is részt vesznek. Tanítóinkkal egyetértésben idén olyan programot szervezünk a Három Kincs Völgyébe, ahova várjuk azokat az elvonulni vágyókat is, akik szeretnék magukkal hozni a gyerekeiket, vagy a családi, baráti környezetükből gyerekeket 6 éves kortól.

Az elvonulásról, és a költségekről itt olvashat részleteket.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

A Föld szépsége az éber figyelem harangja

A Föld szépsége az éber figyelem harangja. Ha nem vesszük észre, kérdezzük meg magunkat, vajon mi az oka? Talán valami az útját állja. Esetleg akkora elszántsággal kutatunk valami más után, hogy nem halljuk meg a Föld hívó szavát.

Földanya így szól: „Gyermekem, itt vagyok veled, mindezt felajánlom neked.” Ez igaz: a napsugarak, a csiripelő madarak, a tiszta források vize, a tavaszi cseresznyevirágzás, és a négy évszakban rejlő szépség – mindez a miénk. Ha pedig képtelenek vagyunk meglátni vagy meghallani, annak oka az elménk zakatolása.

A Föld tudtunkra adja, hogy szolgál, és szeret bennünket. Minden virágban ott lakik a mosolya. Ránk mosolyog, de mi nem mosolygunk vissza rá. A kezünkben tartott gyümölcs – legyen az narancs vagy kivi – a Föld ajándéka. Ha nem vagyunk jelen, hogy találkozzunk a Földdel, az élettel, akkor hálát sem érzünk.

A csend elengedhetetlen feltétele annak, hogy meghalljuk a Föld hívó szavát, és válaszoljunk neki. Ha nincsen bennünk csend, nem halljuk meg a hívást: az élet hívását. A szívünk hív bennünket, de nem figyelünk rá. Nincs időnk, hogy hallgassunk a szívünkre.

Thich Nhat Hanh: A zen és a bolygó megmentésének művészete (Ursus Libris, 2022. Fordította: Máriás Petra.)

Haiku 2021.02.19

Fehér kócsagok,
hószárnyatok híd legyen
két havas part közt.

(Macuo Basó [1644-1694)
(ford.: Buda Ferenc)