Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Buddhista elvonulás 2022-ben

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2022. augusztus 2-a és augusztus 7-e között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.

3kv 01Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás időpontja 2022. 08. 02-07., helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulásra a regisztráció elkezdődött, jelenkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet.
 
Az elvonulásról bővebb indformációk itt találhatók
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Testünk és elménk

A mindennapi életünkben gyakran csak a testünk van jelen, míg az elménk elkalandozik. Talán a múlt ejti foglyul, vagy a jövő foglalkoztatja, a teendőinken, a haragunkon vagy az aggodalmainkon jár az eszünk. Ott vagyunk, de mégsem vagyunk jelen. Nem vagyunk hozzáférhetőek önmagunk és mások számára. Tehát a gyakorlat abban áll, hogy visszatérünk a légzésünkhöz.

A légzés hidat képez a test és az elme között. A testünk és az elménk önkéntelenül találkozik, amint elkezdünk figyelmet szentelni a légzésünknek. Ezt nevezzük a „test és elme egységének”. A légzésünk megnyugszik, amiből a testünk és az érzéseink egyaránt profitálnak. Ez a béke gyakorlása. Megérkezünk az itt és mostba, a jelenlétünk teljes, átjár bennünket az élet, így pedig megérinthetjük az élet csodáit. Ez az egyszerű gyakorlat csodát tehet – meghozhatja bennünk minden pillanat mély átélésének képességét.

Hazatérünk a testünkhöz, hogy tudatosítsuk magunkban a létezését és gondját viseljük. Lehet, hogy elhanyagoltuk vagy rosszul bántunk vele. A tudatosságunkkal átöleljük a testünket, és tudatosítjuk, hogy van-e bármi benne, ami a figyelmünket kéri. Felfedezhetjük, hogy olyan életet éltünk, amitől a feszültség, a fájdalom és a stressz régóta felhalmozódott a testünkben.

Thich Nhat Hanh: Megbékélés - A belső gyermek meggyógyítása (Ursus Libris, 2018)

Haiku 2021.08.27

haiku20210827

Virradat

A félhomályban
csalogány-dal festi az
eget vörösre.

Antal Barnabás