Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2023.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2023. június 27 és július 2 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulás részleteiről, és a költségekről a későbbiekben adunk tájékoztatást.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Együttérző hallgatás

Mikor az együttérző hallgatást gyakoroljuk, fontos, hogy emlékezzünk arra: egyetlen célunk a másik fájdalmának enyhítése. Esélyt adunk a másiknak, hogy elmondja ami a szívét nyomja. Mégha a másik valami durva, kihívó avagy helytelen, esetleg vádakkal teli, elítélő vagy hamis felfogást tükröző dolgot mond, akkor is hallgasd együttérző szívvel. Ha képes vagy megőrizni szívedben az éber figyelem és együttérzés energiáját, miközben hallgatod, akkor védett maradsz, bármit is mondjon a másik, nem támasztja fel benned a bosszankodást és haragot. így akár egy órán át, vagy még tovább képes leszel hallgatni és a hallgatásod minősége segít a másiknak szenvedése enyhítésében. Mikor így hallgatják az emberek egymást, akkor valóban felismerik a másikban az emberséget és a szenvedést. Meglátod a másikban az embert, aki leginkább olyan, mint te magad; nem tekintsz rá gyanakvással, haraggal vagy félelemmel.

Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California.

Haiku 2021.08.27

haiku20210827

Virradat

A félhomályban
csalogány-dal festi az
eget vörösre.

Antal Barnabás