Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Nyilt levél Biden elnöknek

Thích Nhất Hạnh zen mester Nemzetközi Szilvafalu Közösségének nyílt levele:

magyar nyelven

angol nyelven

 

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Hasi légzés a gyötrő indulatok lecsöndesítésre

Időnként úgy érezzük, hogy az indulataink eltipornak minket, s elfelejtjük, hogy sokkal többek vagyunk érzelmeinknél. Amikor erős indulatok törnek felszínre, így szólhatunk: „Szevasztok indulatok. Tudom, hogy ott vagytok. Gondjaimba veszlek benneteket.” Gyakorold a tudatos, mély, hasi légzést. Ülj vagy feküdj le. Tedd a kezedet a hasadra, a köldököd alá és végy egy nagyon mély levegőt, majd hasonló mélyen fújd ki.

Belélegezvén
a hasam fölemelkedik.
Kilélegezvén
a hasam lesüllyed.


Minél többet gondolsz arra, ami elkeserített, annál erősebb lesz az érzés. Ezért fordítsd a figyelmedet ismét a légzésedre, ahogy a levegő betölti a hasad, majd ismét kiengeded. Érezd a levegő beáramlását, majd távozását, ahogyan emelkedik és süllyed a hasad. Légy tudatában annak, hogy képes vagy a benned dúló vihar kezelésére. Sokkal több vagy mint egy felindulás.

Forrás: Thich Nhat Hanh (2017). „How to fight”. Paralax Press, Berkeley, California.

Haiku 2021.06.25

Mesterem árva
kunyhóját s emlék-csöndjét
harkály se rontja

Macuo Basó (1644-1694)
(ford.: Fodor Ákos)