Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2023.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2023. június 27 és július 2 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Az elvonulásról, és a költségekről itt olvashat részleteket.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Az első lépés az, hogy hazatérünk önmagunkhoz...

Az első lépés az, hogy hazatérünk önmagunkhoz, hogy megértsük a szenvedésünket és annak gyökereit. Amint megértjük a szenvedésünket és a létrejöttének okait, megtanulunk úgy kommunikálni, hogy az enyhítse a másik szenvedését is. A kapcsolataink azon múlnak, mennyire tudjuk megérteni a saját nehézségeinket és törekvéseinket éppúgy, mint másokét.

Amikor valóban képesek vagyunk hazatérni önmagunkhoz, és meghallgatni magunkat, az életünk minden pillanatából hasznot húzhatunk. Minden percben örömet lelhetünk. A tudatos légzés által támogatott jó belső párbeszéd hozzásegít bennünket, hogy egyre inkább megértsük önmagunkat, megértsük a szenvedésünket, és megértsük a boldogságunkat is. Ha tudjuk, hogyan bánjunk a szenvedéssel, azt is tudjuk, hogyan teremtsünk boldogságot. És ha igazán boldogok vagyunk, a boldogságunkból mindenki profitál. A világnak boldog emberekre van szüksége.

Thich Nhat Hanh: A párbeszéd művészete – Út a megbékéléshez (Ursus Libris, 2020. Fordította: Máriás Petra.)

Haiku 2020.11.20

szél nem fodrozza
megállítja az idő
tavam víztükrét

Nováky Rita