Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani. Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod. Itt van minden: a jelen pillanatban.

Ez a honlap Thich Nhat Hanh zen buddhista mestert és a tanításai szellemében Magyarországon működő szanghát mutatja be.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha Jan Boswijk, holland pszichológus, pszichoterapeuta, buddhista tanító köré szerveződött gyakorlók közössége. A szangha tagjai Thich Nhat Hanh tanításai, hagyománya szerint közösen gyakorolnak, vesznek részt elvonulásokon, meditálnak. A szangha történetéről, életéről a weblap szangha menüpontjában olvashat.  

Aktualitások

Zen buddhista elvonulás 2024.

A Szelíd Mosoly Buddhista Szangha elvonulást szervez 2024. június 25 és június 30 között Bátonyterenyén, a Három Kincs Völgye elvonuló helyen.
3kv 02

Az elvonulást Jan Boswijk és Hilly Bol buddhista tanítók vezetik, akik Hollandiában élnek, és már 2005 óta van kapcsolatuk a magyar szanghával, és vezetnek Magyarországon elvonulásokat.

Az elvonulás helyszíne a Három Kincs Völgye. Csöndes, vezetett, sétáló meditációk váltogatják egymást az elvonulás öt napja során. Délelőttönként többnyire dharma-tanítások lesznek, és lehetőség nyílik majd kérdéseink felvetésére is. Kisebb csoportokban a hallott, és átélt élmények megosztása is a program része. Napi háromszori vegetáriánus étkezés, kényelmes szállás, nyugodt, csöndes, szép környezet segítik gyakorlásunkat, elmélyülésünket.

Ebben az évben kicsit rendhagyó elvonulást szervezünk. Plum Village-ben már hagyománya van az olyan elvonulásoknak, amelyeken gyerekek is részt vesznek. Tanítóinkkal egyetértésben idén olyan programot szervezünk a Három Kincs Völgyébe, ahova várjuk azokat az elvonulni vágyókat is, akik szeretnék magukkal hozni a gyerekeiket, vagy a családi, baráti környezetükből gyerekeket 6 éves kortól.

Az elvonulásról, és a költségekről itt olvashat részleteket.
 
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Idézetek

Az elmúlt években Thich Nhat Hanh műveiből több idézetet gyűjtöttünk össze. Ezt a gyűjteményt itt weboldalon a Tanítások/Idézetek menüpontban megtekintheti.

Haikuk

A szanghában működik egy haiku kör. A kör tagjai általában hetente összejönnek, és a tagok javaslatai alapján kiválasztanak egy haikut, képpel, amely aztán megjelenik itt a weboldalon, és a szangha Facebook oldalán.

Két hibás nézet is kering a szenvedésről

Két hibás nézet is kering a szenvedésről. Az első az a gondolat, hogy amikor szenvedünk, akkor csak a szenvedés létezik, az egész élet a szenvedésről és a bajról szól. A második az a vélekedés, hogy csak akkor lehetünk boldogok, ha minden szenvedést megszűntetünk. Egyik sem igaz. Lehet sok minden, ami miatt nem vagyunk boldogok, ám ezzel egy időben a boldogság sok feltétele is adott. Például, ahhoz, hogy élvezzük az ülő meditációt, nem kell híján lennünk minden szenvedésnek. Mindannyiunkban ott van, de tudjuk, hogyan bánjunk vele.

Ne gondoljuk, hogy csak akkor lehetünk boldogok, amikor minden bajunktól megszabadultunk. Ez lehetetlen. Úgy vélhetjük, hogy ha buddhává válunk, nem kell többet gyakorolnunk, mert a buddha birtokában van a felébredésnek, a belátásnak, örömnek és a boldogságnak. De a felébredés, a belátás és a boldogság egytől egyig mulandó. Ha a buddha táplálni szeretné mindezeket, a szenvedést hasznára fordítva tovább kell folytatnia a gyakorlást, ahogyan a virágozni vágyó lótusznak is a tápláló iszapban kell gyökereznie. Ha tehát kapcsolatba kerülünk a szenvedésünkkel, elfogadjuk és átalakítjuk azt, az felébredést, belátást és együttérzést szül bennünk.

Thich Nhat Hanh: A zen és a bolygó megmentésének művészete (Ursus Libris, 2022. Fordította: Máriás Petra.)

Haiku 2020.12.25

Két összetapadt
falevél között a csend:
a világ csendje

Babics Imre